Gå til hovedindhold

Møller og fabrikker langs Mølleåen

Lyngby Taarbæk Stadsarkiv har udgivet en turguide til Mølleåen, som man kan hente ved plancherne foran Lyngby Mølle, Fuglevad, Brede og Strandmøllen samt på Frieboeshvile, Lyngby Hovedgade 2.

Indhold

    Fuglevad Mølle

    Den nuværende bygning fra 1874 er bygget som fabrik drevet af en vandturbine. Bygningen tilhører Lyngby-Taarbæk Kommune og bruges til kurser og møder.

    På en tur langs Mølleåen fra Furesøen til Øresund ser man de gamle vandmøller og fabrikker, der har udnyttet vandkraften i åen.

    I middelalderen blev der opstemmet vand i 9 mølledamme, så man kunne udnytte vandkraften til at male mel til korn.

    Den ældste kendte vandmølledel i Danmark er fra 900-tallet, den er fundet ved Ravnholm. I 15-1600-tallet begyndte man også at benytte vandkraften i værksteder, der fremstillede krudt, kobber og papir eller stampede vævet uldent stof fast i sæbevand.

    I 1800-tallet blev flere af værkstederne til store fabrikker, som stadig ses i landskabet, selv om produktionen er flyttet andre steder hen.

    Mølleåen

    Om åen og vandet

    Mølleåen udspringer nær Bastrup Sø og løber over en 36 km lang strækning gennem Farum Sø, Furesøen og Lyngby Sø til Øresund. Vandet falder undervejs 29 m. Åen løber i et system af smeltevandsdale fra den seneste istid for 12.000 år siden.

    Langs den nederste del af Mølleåen på den 12 km lange strækning fra Furesøen til Øresund blev der oprettet ni vandmøller. På denne strækning er det samlede fald 20 meter, som skulle deles af de ni møller.

    I nutiden løber der årligt 10 millioner kubikmeter vand gennem Mølleåen. Det svarer til godt 300 liter i sekundet. For 100 år siden var vandføringen og dermed åens drivkraft meget større; men efterhånden som der blev anlagt kloaker, optog disse meget af det spildevand, der tidligere løb urenset ud i åen. I dag behandler Lundtofte Renseanlæg ligeledes 10 millioner kubikmeter vand om året.

    Furesøens vandoverflade måler 10 kvadratkilometer, og den øverste meter af søens vand kan derfor rumme de 10 millioner kubikmeter vand, som hvert år løber ud gennem Mølleåen. Et års forbrug af vand kunne stemmes op i Furesøen, således at man kunne sikre en jævn og stabil vandgennemstrømning hele året. Derfor kaldtes Furesøen også ”Strømmens Magazin”.

    Læs mere

    - Lyngby-Bogen 1998 om Mølleåen og Lyngby-Bogen 1999 og 2010 om Brede - samt mange andre artikler om Mølleåen i Lyngby-Taarbæks historiske årbog - Lyngby-Bogen.

    Brede Klædefabrik

    Brede Klædefabrik med fabrik – arbejderboliger - institutioner

    Frederiksdal Mølle

    De to gule huse ved broen over Mølleåen i Frederiksdal er rester af en kornmølle fra 1851. Fra 1886 var Frederiksdal også en del af Københavns Befæstnings "nordre oversvømmelse." Der har været kornmølle ved Furesøens indløb i Mølleåen siden middelalderen. I 1600-tallet flyttede møllen til det sted, hvor den findes nu.

    Fuglevad Mølle

    På Fuglevad Mølle har der været kornmølle

    Lyngby Mølle

    På Lyngby Mølle med vandhjulet kan man se, hvordan en vandmølle fungerer.

    Nymølle

    Nymølle Papirfabrik 1795-1920. Schous Fabrikker 1935-1973

    Stampen

    Fra 1620-1914 var der på Stampen tekstilfabrik og boliger ligesom på de øvrige fabrikker ved Mølleåen

    Strandmøllen

    Her var der papirfabrik allerede i 1700-tallet.

    Ørholm Papirfabrik

    Ørholm Papirfabrik var i brug fra 1794-1920