Gå til hovedindhold
Du er her:
Nyhed

Julegaver før og nu

Ugens Lokalhistoriske billede, 4. december 2018

Bygtoften 9
Henrik (far) og Ib (søn) Petersen leger begejstret med togbanen, som Ib fik i fødselsdagsgave den 4. december 1957 i hjemmet på Bytoften 9.

Traditionen med at give gaver til jul har rødder helt tilbage til middelalderen, og der har været mange forskellige julegaveønsker gennem tiden

Af Mette Henriksen 

Stadsarkivar ved Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv 

Siden middelalderen har man givet julegaver, som tidligere var noget helt andet end i dag. Børn fik ikke masser af legetøj indpakket i glitrende papir. I stedet fik de spiselige gaver såsom julekager, æbler og andre frugter. På de gamle gårde fik karlene og pigerne spiselige gaver til jul som en del af deres løn.

Med juletræets udbredelse i 1800-tallets Danmark, opstod også ideen om små gaver. Juletræet blev pyntet med hjemmelavet, spiselig pynt. Det kunne være røde æbler, dadler, honningkager og små sukkerfigurer. Kræmmerhuse blev flettet og fyldt med rosiner, nødder og konfekt. Når man havde danset rundt om træet, spiste man den søde pynt.

Snart begyndte man også at pynte juletræet med små gaver, som først og fremmest blev udleveret til børnene, men nogle gange også til de voksne. I starten var gaverne uindpakket, men efterhånden blev de pakket ind og uddelt som overraskelser.

Med den stigende velstand bredte gaveskikken sig, og op gennem 1900-tallet fik stort set alle danske børn julegaver indpakket i fint gavepapir, og forældrene er også kommet med.

Der har været forskellige julegaveønsker gennem tiden. På billedet har sønnen Ib Petersen lige fået sit højeste ønske opfyldt, nemlig en togbane. Og så er det ovenikøbet hans fødselsdagsgave, - senere på måneden venter julegaverne.