Gå til hovedindhold
Du er her:

850 år på Prinsessestien: KLOPSTOCKS EG

STED:
På Prinsessestien lige syd for Skovtoftebakken
 

Posthumt portræt, ca. 1825
Posthumt portræt, ca. 1825

Klopstocks store eg slog rødder dengang Lyngby Kirke blev bygget i 1100-tallet. Den ca. 850 år gamle eg blev fredet i 1956 på foranledning af Danmarks Naturfredningsforening. Mindepladen er opsat af Det Danske Klopstockselskab af 1984, da selskabet blev stiftet. 

Egen har fået sit navn efter den tyske digter Friedrich Gottlieb Klopstock (1724-1803), der opholdt sig her i landet en årrække under Frederik den V’s beskyttelse. Klopstock var følsomhedens store digter og blev inviteret til Danmark af kongen for at arbejde på sit store livsværk ”Messias”. Han havde sommerbolig i Gramlille på Lyngby Hovedgade 28, der havde ry for at være et litterært og kunstnerisk samlingssted. De naturskønne omgivelser i Lyngby var meget inspirerende for den unge digter, der yndede at løbe om kap med sin forlovede mod den store eg. Derfor blev egen opkaldt efter ham.

På Klopstocks tid var det især de fine damer på egnen, der nød egens brede skygge på de varme sommerdage. Under trækronerne holdt de te-selskaber og sladrede om de andre damer i byen. Egen har også heddet Monrads eg, opkaldt efter politiker og biskop D.G. Monrad, der ejede Hummeltofte og blandt andet var med til at skrive udkastet til Juni Grundloven i 1849.
 

Klopstock