Gå til hovedindhold
Du er her:

Æggebakker i produktion: ADOLPH HARTMANN (1855-1912)

STED:
Gravmonument,
Sorgenfri Kirkegård,
afdeling 1 med indgang
fra Lottenborgvej,
2800 Kongens Lyngby
 

Brødrene Hartmanns maskinværksted på Vinkelvej, 1930
Brødrene Hartmanns maskinværksted på Vinkelvej, 1930
Brødrene Gunnar, Carl og Louis Hartmann, fotograferet sammen med deres mor, Henriette Hartmann, 1920
Brødrene Gunnar, Carl og Louis Hartmann, fotograferet sammen med deres mor, Henriette Hartmann, 1920

Stenen er sat op for Adolph og Henriette Hartmann, forældre til de tre brødre, Louis, Carl og Gunnar Hartmann, der stiftede det verdensomspændende firma, Brødrene Hartmann, som bl.a. satte æggebakker i produktion. Stenen er i slebet, hvid marmor. Nederst står en af stroferne i sangen ”Altid frejdig når du går,” der var meget sunget under besættelsen 1940-1945. Adolph Hartmanns hustru døde i 1942. 
 

Adolph Hartmann havde været handelsrejsende i skrifttyper til bogtryk. Han anlagde sit eget skriftstøberi i en villa på hjørnet af Jernbanevej og det senere Lyngby Torv, som han kaldte ”Gutenberghus”. De tre sønner huserede i villaens kælder, hvor de byggede motorcykler og maskiner til bogtryk. I 1914 etablerede brødrene en maskinfabrik i Pritzels Fabrik på Lyngby Hovedgade 12.
 

I perioden 1925-1935 fremstillede de maskiner i den tidligere sukkerfabrik på Vinkelvej, indtil den blev omdannet til porcelænsfabrik. Fra 1936 havde Brødrene Hartmann produktion af æggebakker og maskiner i deres fabrikker bag Lyngby Hovedgade, hvor Klampenborgvej senere blev anlagt. Her kom virksomhedens hovedsæde også til at være indtil 2006, på hjørnet af Klampenborgvej og Kanalvej. Produktionen af æggebakker flyttede til Tønder i 1980.
 

Hartmann