Gå til hovedindhold
Du er her:

Bådudlejer i Frederiksdal: ANDERS POULSEN LUNDQUIST (1843-1918)

STED:
Gravmonument,
Lyngby gamle kirkegård,
Lyngby Kirkestræde 1,
2800 Kongens Lyngby
 

Jens Lundquist fotograferet i en af bådene i 1896.
Jens Lundquist fotograferet i en af bådene i 1896.

På Lyngby Kirkegård står flere gamle gravminder af støbejern. Et af dem er A.P. Lundquists familiegravsted. 

Anders Poulsen Lundquist var del af et familiedynasti, der i 7 generationer har drevet bådudlejning for udflugtsgæster i Frederiksdal. Fra 1930’erne blev kanoer introduceret på Mølleåen, og kanoudlejning er fortsat en populær aktivitet. Den første Lundquist i Virum var en svensk murermester, der flyttede dertil i 1796. Han satte i 1822 et hus i stand på Virumgade ved gadekæret med en standard, der egnede sig til sommerudlejning for Københavnere. Her var både gipslofter, køkkenvask, tallerkenrækker og vinduer, der kunne lukkes op. 

Han fik adskillige sønner, der selvfølgelig blev murere. En af dem, Poul, adopterede sin nevø, som blev døbt Anders Poulsen Lundquist. Gravstedet blev købt af denne i 1892. Senere blev A.P. Lundquist, hans hustru Emma Marie og en række efterkommere begravet her. 

Murermester Anders Poulsen Lundquist nøjedes ikke med murerfaget, bl.a. havde han i mange år vaskeri og blegeri ved åen i Frederiksdal. I 1864 begyndte han så småt at leje robåde ud til søndagsturister fra København. Denne forretning blev udbygget af hans søn, Jens Lundquist.
 

Lundquist