Gå til hovedindhold
Du er her:

Elektricitet: DEN FØRSTE ELEKTRISKE GADEBELYSNING

STED:
Mindetavlen hænger på facaden
af bygningen på hjørnet af Lyngby
Hovedgade 66B og Lyngby Torv,
2800 Kongens Lyngby.
 

Bager Hamanns vogn i Frem, 1922
Bager Hamanns vogn i Frem, 1922

I 1988 opsatte Elektroteknisk Forening en mindeplade i forbindelse med 100-årsdagen for den første elektriske gadebelysning i Danmark. Bagermester Thorvald Peter Hamann havde bagerforretning på Lyngby Hovedgade 5.

I 1884 opførte han en 15,75 meter høj dampskorsten, der året efter blev koblet til en dampmaskine, som producerede elektricitet. Det betød, at Hamann i 1888 gik til Sognerådet, med formand Carl Edvard Lund i spidsen, og tilbød at opsætte kulbuelamper på Lyngby Hovedgade fra sit bageri og til Apoteket i nr. 60.

Netop denne strækning passede ham godt, da han ofte gik her. Den elektriske strøm i lamperne var kraftig, men de skulle tændes manuelt ved at føre to kulelektroder sammen, der startede kredsløbet og tændte lysbuen. Rygtet om den nye elektriske gadebelysning nåede helt til Frankrig, hvor borgmesteren i Paris skrev et brev til sin kollega i Lyngby for at få praktiske råd om denne nye forordning i gadebilledet. Hamanns kulbuelamper blev i 1895 afløst af gasbelysning, da det kommunale gasværk åbnede i Lyngby.
 

Lyngby Hovedgade 5, ca. 1900
Lyngby Hovedgade 5, ca. 1900
Gadebelysning
Lyngby Hovedgade 66