Gå til hovedindhold
Du er her:

En bænk til Stuckenberg: VIGGO STUCKENBERG (1863-1905)

STED:
Sorgenfri Slotshave,
Kongevejen 8,
2800 Kongens Lyngby
 

Viggo og Ingeborg Stuckenberg, 1893
Viggo og Ingeborg Stuckenberg, 1893

Mindesmærket er opsat i 1934 ved en meget benyttet gangsti i Sorgenfri Slotshave nær Mølleåen og er udformet som en siddeplads på stien - en bænk i granit. Bagved er en kvaderstensvæg i en runding i bakken. Et af Viggo Stuckenbergs digte er hugget ind i stenene bag bænken, så stenvæggen med indskriften og bænken fremtræder som et samlet kunstværk, udformet af arkitekten Kaare Klint. 

Man kan opleve mindesmærket på tre måder: Man kan sætte sig på bænken og se ud på naturen, der var væsentlig i Viggo Stuckenbergs forfatterskab. Man kan også stille sig op og læse digtet, der er en direkte kommunikation med ham, vi mindes på dette sted. Og man kan mindes digteren, hans hustru og deres liv. Digtet, ”Ingeborg”, der er skrevet ind i væggen handler om hans omskiftelige ægteskab med forfatteren Ingeborg Stuckenberg (1866-1904).

Ægteskabet endte med et brud i 1903. De boede på det tidspunkt i gartnerboligen til Sorgenfri Slot, ikke langt fra mindestedet. Digtet blev publiceret i samlingen ”Sne” i 1901. Ingeborg Stuckenberg rejste til New Zealand i 1903 og døde året efter for egen hånd. Parrets skæbne havde grebet kredsen af kunstnere bag mindesmærket. I 1985 blev historien udbredt med Grete Povlsens roman ”Ingeborg”.
 

Stuckenberg