Gå til hovedindhold
Du er her:

En sommergæst: HANS BRUUN ELLER (1734-1823)

STED:
Gravmonument,
Lyngby gamle kirkegård,
Lyngby Kirkestræde 1,
2800 Kongens Lyngby
 

Eller

På Lyngby Kirkegård ses et fredet gravminde for vinhandler Hans Bruun Eller. Han boede i Lyngby som pensionist fra 1795 og frem til sin død.

Gravmindet har form som en lille pyramide af sandsten. Den er først sat for hans gode ven og kompagnon gennem 30 år, Haagen Pedersen Leed, der døde i 1799. På de to andre sider mindes H.B. Eller og hans hustru, der døde i 1865. Eller og Leed havde sammen drevet en vinhandel i København i årene 1765-1795.

Fra 1766 var de kommet som sommergæster i Lyngby i et hus, der lå opad Sorgenfri Slotspark, hvor der nu er indkørsel til Lyngby Hovedgade 1. Her tog de ud om søndagen og drak kaffe, som deres værtinde lavede til dem. De købte huset i 1795, rev det ned og byggede et lyststed til sig selv. De indrettede en have, der vakte stor beundring hos alle, der kom forbi på Kongevejen. Her var ikke et græsstrå, hvor det ikke skulle være, siger han selv i sine erindringer fra 1812. De havde Arveprins Frederik på Sorgenfri Slot som nabo, og H.B. Eller beretter stolt, at arveprinsen og hans familie kom forbi næsten dagligt, og at alle arveprinsens børn havde siddet på hans arm – og ikke gerne ville forlade ham. Efter vennen Leeds død solgte han huset og boede til leje i et lyststed i Lyngby.