Gå til hovedindhold
Du er her:

Englene og kunstneren: MARTIN OG BODIL KAALUND-JØRGENSEN

STED:
Gravmonument,
Lyngby Parkkirkegård,
Gyrithe Lemches Vej 9,
2800 Kongens Lyngby
 

Maleren Martin Kaalund-Jørgensen (1889-1952) var far til kirkekunstneren Bodil Kaalund (1930-2016), som har udført gravmonumentet for sine forældre i 1955. Motivet er to engle i samtale, hvor den ene har blikket rettet mod jorden, og den anden kigger op mod himlen. En symbolik på himmel og jord.

For Bodil Kaalund skulle religiøs kunst udtrykke håb og følelser, og her handler det måske om tankerne om livet og livet efter døden. Martin Kaalund-Jørgensen beskæftigede sig primært med landskabs- og portrætmaleriet. Han boede først i Silkeborg, hvor han var med til at sætte Asger Jorn i gang med at male. Han flyttede i 1942 med sin familie til Lyngby.

Som datter af Martin Kaalund-Jørgensen blev Bodil født ind i et kreativt kunstnerhjem. Hun debuterede i 1948 på Kunstnernes Efterårsudstilling. I 1950 blev hun optaget på Kunstakademiet på malerlinjen. Bodil Kaalund var en af de første kvinder, der har udsmykket kirker i Danmark.

Arbejdet med den religiøse kunst fyldte en stor del af Bodil Kaalunds produktion. Hendes drøm om at skabe billeder til Kingos salmer og digte gik i opfyldelse i 1985 med bogen ”Som dend Gyldne Sool frembryder”, og i 1992 illustrerede hun den nye Bibel.
 

Kaalund