Gå til hovedindhold
Du er her:

Et Taarbæk minde: LODS JOHAN STEFFENSENS FAMILIEGRAVSTED

STED:
Gravmonument,
Taarbæk kirkegård,
Edelslundvej 2,
2930 Klampenborg
 

Lods Johan Steffensen var fast lods for Kongeskibet, når det skulle gennem Øresund. Det affødte flere ordener, bl.a. Dannebrogordenens hæderstegn.
Lods Johan Steffensen var fast lods for Kongeskibet, når det skulle gennem Øresund. Det affødte flere ordener, bl.a. Dannebrogordenens hæderstegn.
Taarbæk Havn ca. 1900
Taarbæk Havn ca. 1900

I vestsiden af Taarbæk Kirkegård står et af de ældste gravminder på kirkegården. Det er et familiegravsted, der blev oprettet for lods Johan Steffensen (1845-1913) og Anna Marie Steffensen (1851-1920) Gravstenen er i poleret granit og udsmykket foroven med et hjulkors omkranset af solstråler, og der er guld i solstrålerne. Lodsens bedstefar, fisker Ole Steffensen, har lagt navn til vejen Ole Steffensvej i Taarbæk. Her opførte han et hus i 1828. Taarbæks smalle stræder mod stranden opstod i 1800-tallet, hvor fiskerne byggede deres huse her.

Johan Steffensen blev fisker som sine forfædre, men i 1866 fik han tilbud om at blive uddannet som lods ved Københavns lodseri. Han fortsatte med at være lods til han blev pensioneret i 1908. På sine gamle dage arbejdede han videre på det modelskib, der hænger i Taarbæk Kirke, men som først blev helt færdigt efter hans død. Johan Steffensen arvede huset på Ole Steffensvej og flyttede hertil. Ejendommen fortsatte siden i familiens eje.

I Taarbæk var det ikke usædvanligt, at fiskerhusene forblev i familierne gennem generationer. Også gravstedet har holdt sammen på familien. Der er en lang række gravminder for fiskere på Taarbæk Kirkegård, men det er sjældent, at erhvervet er anført på stenen.
 

Steffensen