Gå til hovedindhold
Du er her:

Kildeblokken ved ”Bakken”: KIRSTEN PIILS KILDE FINANSIEREDE GENTOFTE-LYNGBY HOSPITAL

STED:

Kirsten Piils Kilde,

ved Dyrehavsbakken

Vartov,

Lyngby Kirkestræde 8c,

2800 Kongens Lyngby

 

Kirsten Piils kilde, 1890’erne
Kirsten Piils kilde, 1890’erne

Kirsten Piils kilde har siden 1700-tallet været et velbesøgt udflugtsmål for kilderejsende, der søgte vandets helbredende evner. Gennem tiderne har der været mange gætterier om, hvem denne Kirsten Piil egentlig var, men én af de mere sejlivede myter er historien om en ung og from kvinde ved navn Kirsten Piil, der i 1583 var faret vild i skoven og stødte tilfældigt på kilden, som pludselig sprang ud af skrænten foran hende. Vandet ledte hende på rette vej, og miraklet om det helbredende vand fik folk til at valfarte til kilden.

Ved Kirsten Piils kilde blev der i 1754 opsat en ”fattigblok” ved kilden, der var en aflåst indsamlingsbøsse, hvor kildegæsterne skulle aflevere en skilling for at drikke det helbredende vand. Pengene gik til Gentofte-Lyngby Hospital, der var grundlagt i 1712 med hjælp fra en fattigblok opsat ved Vangede Kilde. På den tid var hospitalet et asyl for fattige, enker og andre, der ikke kunne klare sig selv. Hospitalet havde også andre navne som Trøstens bolig og Bakkebo. Det blev drevet af kirken og var datidens socialvæsen. Pengene fra blokken havde stor betydning for samfundets mest udsatte. 

I 1852 købte Gentofte-Lyngby Hospitals Inspection et lille hus på adressen Lyngby Kirkestræde 8 og navngav det ”Vartou”. I 1924 blev det lille hus erstattet af det hus, der ligger på adressen i dag.

 

Vartou
Vartou
Piil