Gå til hovedindhold
Du er her:

Luftens vovehalse: LUNDTOFTE FLYVEPLADS (1917-1959)

STED:
Mindetavle opsat på DTU’s bygning 204,
Henrik Dams Allé, 2800 Kongens Lyngby
 

En af de største vovehalse under flyveopvisningerne i 1920’erne var den tyske flymekaniker Bölter.
En af de største vovehalse under flyveopvisningerne i 1920’erne var den tyske flymekaniker Bölter.

I 1916 blev anlæggelsen af Lundtofte Flyveplads påbegyndt. Det skulle være som afløsning for Hærens Flyveskole på Kløvermarken. Udflytningen af flyveskolen blev forsinket på grund af 1. verdenskrig.

I 1919 begyndte Dansk Luft Rederi A/S at arrangere flyveopvisninger på Lundtofte Flyveplads med kunstflyvning og akrobatiske øvelser med inspiration fra Amerika. Det vakte stor begejstring hos publikum at opleve luftens vovehalse i luftrummet over Lundtofte i 1920’erne. I forbindelse med opvisningerne fik publikum tilbudt at få deres luftdåb, og det var en helt unik oplevelse, da de fleste mennesker aldrig havde prøvet at flyve før i deres liv. 

I 1926-1934 anvendte militæret flyvepladsen til uddannelse af nye piloter. I 1937 begyndte et nyt selskab at producere de amerikanske Taylor Cub-sportsmaskiner her, og flere sportsflyveklubber blev tilknyttet stedet. Under 2. verdenskrig blev flyvepladsen udsat for sabotage, da den blev anvendt af den tyske besættelsesmagt. Den allersidste flyvning foregik i 1959, og kort tid efter rykkede gravkøer ind og påbegyndte arbejdet til det, der dengang hed Danmarks Tekniske Højskole.
 

Flyveplads