Gå til hovedindhold
Du er her:

Politiker og kulturhistoriker: HARTVIG FRISCH (1893-1950)

STED:
Gravmonument,
Lyngby Assistens Kirkegård,
Toftebæksvej 5,
2800 Kongens Lyngby
 

Frisch
Gyrithe og Johan Lemches guldbryllup i 1943. Guldbryllupsparret sidder forrest i midten. Den høje herre lige bagved er Hartvig Frisch.

Hartvig Frisch havde tidligt en stor interesse for græsk-romersk sprog og kulturhistorie og blev i 1917 klassisk flolog, hvorefter han var gymnasielektor 1917-1941. Samtidig var han forfatter, foredragsholder og politiker. Han sad i Folketinget for Socialdemokratiet 1926-1950, hvor han var toneangivende i dansk politik.

Under besættelsestiden var han kritisk både over for den tyske besættelse og senere over for modstandskampen med likvideringer af stikkere. Han helligede sig i stedet sine studier og blev i 1941 professor i klassisk flologi ved Københavns Universitet.

Efter krigen blev han i 1947 undervisningsminister, hvor han blandt andet indførte retskrivningsreformen i 1949 med bolle å og en sløjfning af stort bogstav foran navneord. Hartvig Frisch havde en stærk tilknytning til sin Lyngby-familie. Han var søn af Gyrithe Lemches bror, Aage Frisch, som døde ung. 

Som en reference til hans passion og faglige virke er hans gravsten udformet som den oldgræske skulptur ”Kalvebæreren” fra 570 f.Kr. Den originale marmorstatue fndes stadig på Akropolis i Athen.
 

Frisch