Gå til hovedindhold
Du er her:

Sølvsmeden: GEORG JENSEN (1866-1935)

STED:
Mindeplade,
Møllehuset,
Raadvad 30,
2800 Kongens Lyngby
 

Portræt af Georg Jensen, 1929, Privateje
Portræt af Georg Jensen, 1929, Privateje

Georg Jensen blev født i små kår i Raadvad, og ingen dengang kunne forestille sig, at han en dag ville blive en verdenskendt sølvsmed. I 1941 blev der opsat en mindeplade for ham på facaden af barndomshjemmet. Han boede de første 14 år af sit liv i Raadvad, og opvæksten her midt i naturen fik en afgørende betydning for hans liv. Han har selv sagt om sin barndom: 

"Raadvad var et paradis på jorden, den herligste skov af mægtige ege- og bøgetræer, den store dam, hvorfra åen, som drev vandmøllen, delte sig i to arme og løb videre igennem mosen med det mystiske ellekrat … dejlig var den gamle Ellemose, og jeg tror, at den har sat sit præg på hele mit liv."

Georg Jensen kom hurtigt i lære som gørtler, men allerede året efter flyttede familien til København. Her kom han i lære hos en guldsmed og var færdiguddannet i 1886. I 1892 blev han færdig som billedhugger fra kunstakademiet. Herefter kom der fuld fart på hans kunstneriske karriere både i Danmark og i udlandet. I 1904 åbnede han sin egen Sølvsmedie i Bredgade, senere med butik. Det udviklede sig til en verdensomspændende virksomhed med butikker i en lang række storbyer. Georg Jensen fik slået sit navn fast som en verdenskendt designer og navnet er stadig et eksklusivt brand.
 

G. Jensen