Gå til hovedindhold
Du er her:
Nyhed

Bakkens Hvile

Foråret er kommet, og den gamle forlystelsespark Dyrehavsbakken åbner med både nye og gamle forlystelser. Bakkesangerinderne er stadig på programmet.

Bakkens hvile
Sangerindepavillonen Bakkens Hvile set udefra, 1930’erne. (Foto: Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv)

Af Mette Henriksen, Stadsarkivar ved Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv

Med til foråret hører åbningen af verdens ældste forlystelsespark Dyrehavsbakken.

Bakken opstod i 1583 som markedsplads ved Kirstens Piils Kilde i Dyrehaven. Mennesker fra Københavns omegn valfartede til stedet for at opnå kildens helbredende og styrkende kraft. I strømmen af tusindvis af kildegæster fulgte gøglere og beværtere, som slog deres telte op i kildetiden og underholdte med gøgl og løjer. Efterhånden tiltrak forlystelserne flere gæster end den gamle hellige kilde. 

Med til livet på Dyrehavsbakken er bakkesangerinderne i Bakkens Hvile, som åbnede i 1877. Her kan publikum synge med, når sangerinderne i deres prangende kjoler byder op til fællessang.

Sangerindepavillonen Bakkens Hvile blev grundlagt af Jøde Andersen, som han blev kaldt. Han skabte gennem mange år traditionen med sangerinder i Bakkens Hvile. I 1936 solgte han stedet videre til familien Stefansen, som har ført syngepigetraditionen videre frem til i dag, hvor Dot Wessman som fjerde generation af familien Stefansen driver Bakkens Hvile.

I begyndelsen af 1900-tallet blev teltene slået ned for sidste gang, og i stedet blev der opført permanente træskure og forlystelsessteder. Dyrehavsbakken har undergået en stor udvikling siden de tidlige kildedage, og siden 2015 man også kunne opleve tv-serien Matadors by Korsbæk med boliger, butikker og restaurationer fra serien.