Gå til hovedindhold
Du er her:
Nyhed

Gardinfabrikken

På en af de største fabrikker i Lyngby-Taarbæk producerede man i perioden 1892-1961 gardiner til de danske hjem.

Gardinfabrikken
Gardinvævesal på Dansk Gardin og Textil Fabrik, ca. 1900. De mønstrede gardiner blev vævet i store bredder. Det var primært mænd som fungerede som gardinvævere, yderst til venstre ses gardinvæver Peter Andersen. (Foto: Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv)

Af Mette Henriksen, Stadsarkivar ved Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv

Dansk Gardin og Textil Fabrik blev startet af grosserer Christian Hasselbalch (1851-1925) i 1892. Han var som den første i Danmark begyndt at fabrikere gardiner i 1889 i København, og flyttede i 1892 produktionen til Lyngby tæt på Mølleåen.

De første bygninger til fabrikken blev opført i 1892-93. Det var et gardinvæveri i 4 etager og en blegeri- og vaskeribygning langs Mølleåen. Senere kom flere udvidelser, og i 1913 fik fabrikken sit endelige udseende.

Fabrikken producerede gardiner og hvidevarer af bomuldsgarn. I 1901 var der 208 væve og 5 gardinvæve, og der var 250 arbejdere ansat. I 1915 var der ikke mindre end 604 væve og 10 gardinvæve, og fabrikken havde ca. 500 ansatte. Gardinfabrikken var dermed vokset til at være Lyngbys største arbejdsplads.

Det var en populær arbejdsplads, da arbejdet her var mere renligt end for eksempel på Sukkerfabrikken og Stålvarefabrikken, og på ”Gardinen”, som den blev kaldt, fik man en uges sommerferie hvert år, hvor der blev gjort hovedrent, og gulvene blev lakeret.

Fabrikant Hasselbalch sørgede også for, at der blev opført arbejderboliger, for eksempel Hyldehavehusene. I 1897 stiftede nogle af arbejderne Dansk Gardinfabriks Hjælpekasse med Peter Andersen (yderst til venstre på billedet) som formand. Hjælpekassen hjalp hvis man blev syg og fik brug for økonomisk hjælp.

I 1960 brændte den østlige bygning, men Åbygningen og Mellembygningen ligger der stadig og minder os om Lyngby-Taarbæks fortid som industriområde, især i storhedstiden i tiden op til 1. verdenskrig. I dag anvendes bygningerne til kontorer, blandt andet har Det Grønne Område redaktion i bygningen.