Kvinder i kommunalpolitik
I anledning af kvindernes internationale kampdag den 8. marts ses her tre markante kvinder i kommunalpolitik i Lyngby-Taarbæk.
I anledning af kvindernes internationale kampdag den 8. marts ses her tre markante kvinder i kommunalpolitik i Lyngby-Taarbæk.
I 1909 havde kvinderne opnået valgret til de kommunale råd for første gang, og ved det første valg blev Gerda Mundt valgt. Hun fik siden en lang politisk karriere, blandt andet i Folketinget. Siden 1913 har der været mindst to kvinder i kommunalbestyrelsen, og fra midten af 1980’erne udgjorde kvinderne omkring halvdelen af medlemmerne.
Selvom kvinderne lidt efter lidt opnåede repræsentation i kommunalbestyrelsen, så tog det tid, før de fik synlig politisk indflydelse, blandt andet gennem deres udvalgsposter. Den første kvindelige udvalgsformand var den konservative Karen Schack, der sad i kommunalbestyrelsen i 1946-1966. Hun var datter af kvindesagsforkæmperen Gyrithe Lemche.
I 1958 blev Karen Schack viceborgmester og formand for børneværnet og de to nye kommunale opgaver i vækst – husmorafløsning og hjemmesygepleje. I de foregående 12 år havde hun i lighed med socialdemokraten Gunna Christensen og partifællen Else Stochholm arbejdet i en lang række udvalg indenfor det sociale og kulturelle felt. I 1962 blev Karen Schack også socialudvalgsformand.
Gunna Christensen var socialdemokrat og sad i Kommunalbestyrelsen i perioden 1943-1962. Hun opnåede i de knapt 20 år at være med i rigtig mange politiske udvalg: socialudvalget, skoleudvalget, skolekommissionen, biografudvalget, børneværnet, hjemmesygeplejeudvalget, biblioteksudvalget, sundkommissionen, husmorafløsningsudvalget, ungdomsudvalget, udvalg vedr. feriekolonier, naturfredningsnævnet.
Den konservative politiker Else Stochholm var valgt til kommunalbestyrelsen i perioden 1954-1962. Hun deltog i socialudvalget, skoleudvalget, sundhedskommissionen, udvalg vedr. hjemmesygepleje og husmorafløsning, samt bygningskommissionen.