Porcelænsfabrikken Danmark
Tidligere blev de mest populære porcelænsstel fremstillet på Porcelænsfabrikken Danmark, som lå her i Lyngby.
Tidligere blev de mest populære porcelænsstel fremstillet på Porcelænsfabrikken Danmark, som lå her i Lyngby.
Af Mette Henriksen, Stadsarkivar ved Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv
Når familien Danmark satte sig til bords ved kaffebordet eller spisebordet i 1950’erne og 1960’erne, så var der meget ofte dækket op med porcelæn produceret på Porcelænsfabrikken Danmark, som lå på Vinkelvej i perioden 1936-1969. I fabrikkens storhedstid blev en tredjedel af den samlede danske porcelænsfremstilling produceret her.
Porcelænsfabrikken blev indrettet i det nedlagte sukkerraffinaderi tæt på Lyngby Station. Bag fabrikken stod grossistfirmaet Holst & Knudsen, der havde opkøbt Kjøbenhavns Porcellains Maleri i 1924 og efterfølgende grundlagde produktionen af porcelænsstel, vaser og anden brugskunst.
Med 500 ansatte var det en af kommunens største industrivirksomhed, og for et par generationer siden har de fleste danske familier nok været ejere af et stel eller nogle stykker porcelæn, som stammede fra denne fabrik her i Lyngby.
Fabrikken var indrettet med den nyeste teknologi, og producerede porcelænsvarer, som hurtigt blev en del af køkkenudstyret og spisestuer i mange danske hjem. I 1956 blev den ildfaste Dan-ild serie introduceret, og med de fine ildfaste fade og skåle kunne husmoderen tage maden direkte fra ovnen til bordet.
I 1969 måtte fabrikken lukke, og ejendommen blev revet ned. I 2012 genopstod Porcelænsfabrikken Danmark - Lyngby Porcelæn og står i dag bag relanceringen af de kendte design, blandt andet Lyngbyvasen.