Gå til hovedindhold

Besat og befriet 1940-1945 i Lyngby-Taarbæk

Her kan du dykke ned i skolematerialet: Besat og befriet 1940-1945 i Lyngby-Taarbæk

Kom tæt på livet under besættelsen i Lyngby-Taarbæk med lokale historiske kilder.

Kilderne er udvalgt til historieundervisningen i grundskole, gymnasie og HF og er suppleret med beskrivelser og relevante arbejdsspørgsmål.

Gennem kilderne kan I følge, hvordan hverdagslivet udfoldede sig under den tyske besættelse i Lyngby-Taarbæk Kommune. Kilderne er en spændende blanding af billeder, rationeringsmærker, klip fra illegale aviser, breve og beretninger af lokalbefolkningens oplevelser.

Kilderne tager udgangspunkt i temaerne: Tyskerne i Danmark, Hverdagsliv og Modstand, - og bygger på materiale fra Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv. 

På Stadsarkivet finder du de originale kilder og endnu mere kildemateriale, hvis der er nogle af historierne, som I vil gå mere i dybden med.

Der er angivet kildeoplysninger ved hvert enkelt billede, og detaljer om kilderne fremgår sammen med arbejdsspørgsmålene til kilderne. 

 

Kilder og kildekritik

Siden indeholder forskellige kildetyper og giver mulighed for et grundigt kildekritisk arbejde med analysen af kilderne, der med fordel kan suppleres med fortolkninger af tiden og dermed til historiefortolkningen og historiebrugen.
Som hjælp kan eleverne tage udgangspunkt i Rigsarkivets Den lille Guldbog om grundbegreber og værktøjer.

Tyskere i Danmark

Det første kendskab til besættelsen fik borgerne i Lyngby-Taarbæk fra de tyske flyveblade, som blev nedkastet fra fly. En dramatisk hændelse var Jøde-aktionen i 1943, hvor den tyske diplomat Duckwitz spillede en særlig rolle, og mange jøder flygtede til Sverige fra Taarbæk Havn. I krigens sidste tid blev tyske flygtninge indkvarteret på lokale skoler.

Hverdagsliv

Der blev vendt op og ned på hverdagen, da de tyske tropper besatte Danmark, og danskerne måtte lære at leve med beskyttelsesrum, varemangel, mørklægningsgardiner og udgangsforbud. Mange tiltag skulle hjælpe borgerne i en svær tid: spildindsamling, rationeringsmærker, luftværn og kommunale vagtværn.

Modstand

Modstanden mod den tyske besættelsesmagt voksede og antog flere forskellige udtryksformer. Det begyndte med alsang, udgivelse af illegale blade, og senere voksede modstandsbevægelsen i styrke og blev et symbol på Danmarks modstand, som efter befrielsen fik en helt særlig status.