Gå til hovedindhold
Du er her:

Vielser på Frieboeshvile

I tiden under renoveringen af Lyngby Rådhus fra 1. juli 2021 og de følgende to år vil vielserne foregå på det smukke landsted Frieboeshvile.

Havesalen på Frieboeshvile, 2021
Havesalen på Frieboeshvile, 2021

Lyngby Rådhus skal renoveres, og i den forbindelse har Kommunalbestyrelsen besluttet, at vielserne fremover skal foregå i de smukke omgivelser på Frieboeshvile, Lyngby Hovedgade 2.

Frieboeshvile er et gammelt landsted fra 1750’erne og huser i dag Stadsarkivet Frieboeshvile med en flot lokalhistorisk samling, læsesal og mange formidlingsaktiviteter til en bred målgruppe. Fra den 1. juli 2021 vil vielserne blive afholdt i den smukke havesal i Hovedbygningen, eller i et af de mindre tidstødende lokaler: generalens værelse eller fruens værelse.

Frieboeshvile blev opført i 1756-58 som en del af den landstedskultur, som voksede frem i 1700-tallet nord for København, hvor velhavende københavnere ”lå på landet” om sommeren. Stedet er opkaldt efter general Frederik Caspar Conrad Frieboe (1767-1846), som fik del i det, da han i 1795 giftede sig med Gjertrud Cathrine, datter til den rige grosserer og skibsreder Andreas Bodenhoff.

Landstedet fremstår således i dag som et fint eksempel på et af 1700-tallets landsteder indrettet til sommerophold. Hovedbygningen med den smukke havesal er indrettet med vægdekorationer med motiver fra franske havne og møbler fra omkring 1800. I 1953 købte kommunen ejendommen, og i 1976 blev Frieboeshvile indrettet til Stadsarkivet Frieboeshvile.

I den frodige og flotte park med de høje træer ved Frieboeshvile findes stadig en voliere (et fuglebur), en gammel grotte og et monumentalt gravsted for general Frieboe og hans hustru. På Frieboes tid var der endvidere en karrusel i parken, og der var opsat et lysthus i det store lindetræ ved huset.